regeneratie voor haar

De cosmetische markt zit vol met allerlei verschillende haaroliën. We kunnen kiezen uit enkelvoudig en meervoudig onverzadigde en verzadigde vetzuren, en ook uit geraffineerde of koudgeperste oliën.

Welke producten zijn het best?

Waarom zou je moeten weten welke haarolie verzadigde vetzuren bevat, of dat het geraffineerd is of niet? Om te beginnen zal dit soort kennis ons helpen het haar beter te verzorgen. Als je goed kiest, kan het product onze beschadigde lokken genezen en hydrateren, en het haar een gezonde glans geven. Ten tweede kan een olie die op de juiste manier is verkregen, het herstelproces van het haar versnellen en de lokken voorzien van meer voedingsstoffen. Ten derde zijn het de vetzuren die bepalen op welke manier een olie het haar binnendringt. Zo is haar met een hoge porositeit (waarbij de cuticula wijdopen staan) beter in het absoreberen van oliën met grote moleculen, terwijl haar met een lage porositeit (waarbij de cuticula dicht op elkaar zitten) in staat is om oliën die enkel uit kleine moleculen bestaan kan opnemen.

Over het algemeen worden oliën verdeeld in drie basiscategorieën: enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigd en verzadigd. Enkelvoudig onverzadigde oliën bevatten een grote hoeveelheid omega-9 vetzuren. Deze worden beter opgenomen dan meervoudig onverzadigde oliën, die omega-3 en omega-6 vetzuren bevatten. Interessant is dat, verzadigde vetzuren niets meer zijn dan goed bekende cosmetische boters. Zule producten worden goed door het haar opgenomen. Enkelvoudig onverzadigde oliën kunnen op hun beurt worden gevonden in macadamiaolie, avocado-olie, zoete amandelolie en olijfolie. Meervoudig onverzadigde oliën omvatten lijnzaadolie, teunisbloemolie, sojaolie en pompoenpitolie. Als het gaat om verzadigde oliën, kunnen we een verdeling maken tussen cosmetische boters (Shea boter, mangoboter en cacaoboter) en vaste oliën (kokos, palmboom en babassu). Het is goed om te weten dat de bovengenoemde categorieën niet kunnen worden toegepast op granaatappelpitolie, castoralie en jojobaolie.

De beste haarolie is degene die niet geraffineerd maar koudgeperst is. Zo’n product bevat vele voedende stoffen, heeft een natuurlijke geur en kleur, en bevat geen onnodige additieven. Geraffineerde oliën bevatten geen belangrijke stoffen die de conditie van het haar kunnen verbeteren. Als een olie niet koudgeperst is, dan is het simpelweg opgewarmd. Helaas deactiveert dit proces alle vitaminen. Het is goed om te noemen dat het ‘extra vierge’ of ‘extra virgin’ etiket op de fles betekent dat de olie niet geraffineerd is, maar ook niet koudgeperst.

< Vorige artikel
Volgende artikel >