natte haren

Gezond, sterk en glanzend haar is het symbool van schoonheid. Daarom zou iedere vrouw die waarde hecht aan een mooi uiterlijk, goed voor het haar moeten zorgen. Om die reden is het goed om wat tijd te investeren in het leren over haarstructuren en hun eigenschappen. Maar hebben we deze anatomieles echt nodig?

Jazeker, want dit leert ons te bepalen wat ons haar en de hoofdhuid precies nodig hebben.

Haar – karakterisering 

Het menselijk hoofd is bedekt met 100 tot 150 duizend haren. Zowel de conditie als de groei zijn afhankelijk van vele factoren, zoals pollutie in de omgeving, het dieet, de consumptie van stimuleringsmiddelen (sigaretten of alcohol), de aangebrachte cosmetica en verzorging (zoals kappersbehandelingen, producten). Al deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid vitaminen, mineralen en, boven dit alles, keratine, het meest belangrijke onderdeel van het haar. Hoe minder van bovengenoemde elementen in de haarstructuur zitten, des te slechter de conditie van de lokken zal zijn.

Om beter voor het haar te kunnen zorgen, is het goed om kennis te maken met de drie groeifases: anageen, catageen en telogeen. De eerste, anageen, is de fase waarin het haar groeit tot lange en dikke strengen. Dit duurt ongeveer vier maanden. De tweede fase, catageen genoemd, staat ook bekend als de overgangsfase. Tijdens deze fase beginnen de follikels te krimpen, wat leidt tot een beperkte hoeveelheid van essentiële stoffen in de haarwortel. Verder beginnen de huidcellen bij het haar af te sterven. Deze fase duurt ongeveer twee weken. Telofeen staat bekend als de rustfase van een haar, wat een paar maanden duurt. Tijdens deze fast valt de uitgegroeide haar uit, en wordt vervangen door een babyhaar.

Haarverzorging

De goede haarverzorging is afhankelijk van de applicatie van de goede cosmetica – degenen die zowel in de benodigdheden van het haar als die van de hoofdhuid voorzien, op hetzelfde moment. Als je een shampoo, een haarmasker of een ander vergelijkbaar product koopt, is het aan te raden om aandacht te besteden aan de eigenschappen, de samenstelling en de werking van het product. Verder kun je proberen om kappersbehandelingen, zoals stijlen, föhnen en andere manieren van heteluchtstyling, tot een minimum te beperken. Een tekort aan vitaminen, sommige ziekten, het nemen van medicatie en stress kunnen bijdragen aan haaruitval of verslechtering van de conditie van de lokken.

Het kan worden gezegd dat het haar de algemene conditie van een organisme kan aantonen . Met dit in gedachten, is het niet verrassend om te bedenken dat we worden gezien als gezond wanneer onze haren er vol en glanzend uitzien. Een van de methoden die helpen om de lokken in een goede conditie te behouden, is om de juiste volgorde in het aanbrengen van cosmetica aan te houden. In feute speelt de manier waarop we haarproducten in ons haar smeren een grote rol. Een shampoo zou bijvoorbeeld eerst moeten worden gemengd met water, voordat het in vochtig haar wordt aangebracht. Hierna moet de cosmetica in het haar en de hoofdhuid worden gemasseerd, voordat het moet worden uitgespoeld met lauwwarm water. Tot slot wordt aangeraden om een haarmasker aan te brengen om het haar te voorzien van de benodigdheden. Dit product moet een paar minuten in het haar blijven zitten, voordat het wordt uitgespoeld met lauwwarm water. De laatste stap is het drogen van het haar met papieren doekjes.

Haarolie is een natuurlijk alternatief voor haarmaskers. Dit product heeft hydraterende, verzachtende en voedende eigenschappen. Eventueel kunnen toegevoegde stoffen de werking van het product versterken. Hoewel haarolie kan worden gemengd met andere haarproducten, is de werking het best wanneer het wordt gebruikt als een enkel product. Dit natuurlijke product is in staat om het haar te beschermen van zonnestraling en omgevingsfactoren. Verder voorkomt haarolie dat de natuurlijke haarkleur vervaagt, door een beschermende laag rondom iedere haar aan te brengen. Een andere hoofdeigenschap van haarolie is dat het voorkomt dat de haarpunten splijten en dat de haren breken of uitvallen. Ook interessant om te weten is dat sommige haaroliën ook op de lichaamshuid kunnen worden aangebracht.