masker voor haar

Effectieve haarzorg is voornamelijk afhankelijk van het definiëren van je haartype.

Alleen dan is het mogelijk om de juiste cosmetica te kiezen.

Laag, gemiddeld en hoog – dit zijn de drie basiscategorieën als het gaat om het definiëren van haarporositeit. Haar met hecht gebonden cuticula behoort tot het type lage porositeit . In de meeste gevallen wordt dit type haar gezien als gezond. De waarheid is dat haar met lage porositeit niet gemakkelijk te stylen is, en moeilijk te verven en te föhnen. Haar van gemiddelde porositeit is het type waarin de cuticula een stukje openstaan. In dit geval zorgt de styling niet voor grote problemen. Cuticula die wijdopen staan daarentegen, karakteriseren het hoge porositeit haartype. Helaas raakt dit type haar snel uitgedroogd en is het behoorlijk kroezig. Verder is het erg vatbaar voor schade (bijvoorbeeld tijdens het verven of heteluchtstylen).

Hoe bepaal je de porositeit van haar? De meest professionele en precieze manier om dit te doen, is het haar onder een microscoop leggen. Wat kun je echter doen als je geen toegang hebt tot zo’n apparaat? Gelukkig zijn er andere technieken om je haarporositeit te bepalen, zoals tests met bloem, water en kokosolie. Ook kun je de haarstructuur onderzoeken door het simpelweg aan te raken of goed te bekijken. Voordat je dit gaat doen, moet je zowel de haar als de hoofdhuid goed reinigen. In andere woorden, het haar moet perfect schoon zijn (niet bedekt met maskers, lotions, et cetera).

Als je besluit om het haar te onderzoeken door er goed naar te kijken , probeer je dan te richten op de volgende aspecten: Is het haar glad? Is het moeilijk te stylen? Duurt het lang om het aan de lucht te laten drogen? Als het antwoord op al deze vragen ‘ja’ is, dan heb je haar van het type lage porositeit. Als je aan de andere kant merkt dat je haar droog, kroezig en gemakkelijk in model te brengen is, dan heb je te maken met haar van hoge porositeit. Je kunt ook proberen om de porositeit te bepalen door het haar aan te raken. Richt je dan voornamelijk op de punten. Als deze ruw zijn, dan kun je je haar omschrijven als hoge porositeit. Haren met een lage porositeit zijn natuurlijk glad.

Je kunt ook kiezen om de bloem test uit te voeren, door het haar te besprenkelen met bloem. Haar met een hoge porositeit houdt de bloem aan de oppervlakte, terwijl haar met een lage porositeit vrijwel bloemvrij zal zijn. Een andere test vereist het voorbereiden van een bak gevuld met water . Hier leg je een haar in, om te kijken hoe lang deze erover doet om naar de bodem van de bak te zinken. Haar met een hoge porositeit zal lang op de oppervlakte blijven drijven, en in sommige gevallen helemaal niet zinken. Haar met een lage porositeit zal binnen ongeveer 2 minuten de bodem raken. De laatste test die kan worden uitgevoerd is het aanbrengen van kokosolie. Het product moet na een uur uit het haar worden gewassen. In het kort kun je van haar met hoge porositeit verwachten dat het droog en kroezig wordt, terwijl haar met een lage porositeit glad en zacht zou moeten blijven.

Wat is het nut van het bepalen van haarporositeit?
Het uitkiezen van de juiste cosmetica voor haar is bijna onmogelijk zonder eerst je haarporositeit te bepalen. De beste methode voor het herstellen van je haarconditie, is de applicatie van oliën (haaroliebehandeling). Hoewel haar met een lage porositeit al snel slap wordt door het aanbrengen van een overmatige hoeveelheid olie, is zo’n behandeling een goede methode voor geweldige resultaten. De beste oliën hiervoor zijn palmolie, kokosolie, Arganolie, Shea boter en cacaoboter. Haar met een hoge porositeit vereist een korte haaroliebehandeling, maar tegelijkertijd ook een intensieve voeding. Dit type haar wordt gelukkig als het wordt verzacht met avocado-olie, jojobaolie, macadamiaolie, teunisbloemolie en zoete amandelolie. De structuur van haar met gemiddelde porositeit is vergelijkbaar met dat van lage én hoge porositeit, waardoor het met elke olie kan worden behandeld.